lördag 28 januari 2012

Mysiga härliga underbara Lördag!

Godmorgon på er!

Lördag, älskade lördag är det idag :)
Jag har inga "måsten" förutom en powerwalk och att inhandla nya linser.

Ikväll kommer en gammal kompis hit, ska fixa hennes frisyr innan vi ska ner på stan.
Vi har inte setts sen i höstas så det ska bli så mysigt att gå ut och äta, dricka lite vin och prata massor med skit!

Här kommer en bild på gårdagens middag

Kycklingen panerade jag med pofiber och kryddor, det var helt okej men jag föredrar opanerad mat då paneringen drar åt sig så mycket fett.
Min mage gillar inte större mängder fett.

Mina jalapeno poppers blev inte så krispiga och 1 av dom sprack när jag friterade, kanske jag borde ha haft dom i frysen längre innan jag testade att fritera.

Salladen var det godaste på tallriken :) mycket fetaost och en dressing på olja, citron och salladskrydda!

Nu ska jag svida om och hoppa upp på bandet!

Ha en superhärlig lördag :)


Jalapeno Poppers lchf


Det här receptet är egentligen ett recept på chilicheese bollar men jag modifierade det lite så namnet jalapeno-poppers passade bättre :)

Ca.30-35 st.
Ingredienser:
3 dl färskost
6 dl riven hårdost
0,5-1 dl hackade gröna jalapenos

1 msk sambal olek
valfria kryddor, jag tog chilikrydda, paprika och salt
Pofiber och ägg till panering
Rapsolja till fritering

Gör så här
Alla ingredienser blandas först i en bunke. Små bollar, ungefär lika stora som mindre köttbullar formas och läggs på en (raps)oljad tallrik. De får stå i frysen i ca en timme, varefter de tas ut och formas runda. De läggs i en burk med lock och ställs tillbaka i frysen över natten.
(Jag hade mina inne ca.2 timmar)

Nästa dag doppas bollarna i lätt uppvispat ägg och ställs på en tallrik. Lite pofiber läggs i en plastpåse, den blåses upp och bollarna läggs i. Påsen hålls för och skakas så att bollarna blir täckta med pofibret. De får stå i frysen i en timme, och sen upprepas samma sak som ovan.

Efter någon timme tas de ut och är färdiga att friteras.
Oljan värms till 170 grader, och bollarna friteras i ca 3-4 minuter, tills de får en ljusgul färg. Om osten börjar flyta ut bör bollarna tas upp direkt, då är de absolut färdiga.
Såhär ser dom ut innan paneringen, formade dom som "korvar" :)
Jag tyckte att dom blev okej, men inget som jag ramlar av stolen för, förvara dom du inte friterar i frysen.
Jag föredrar ett annat recept som jag kommer att lägga in vid senare tillfälle!

fredag 27 januari 2012

Sköna fredag!

Började dagen med en 7 km powerwalk + armövningar.
Kollade även upp fett & muskel %:en på skoj.
Jag kan säga att det händer en hel del på den fronten :) meddelar resultat  nästa månad.

Har haft en bra dag och hunnit med alla mina uppgifter och provinlämningar, känns så skönt!


Dagens matintag:

Frukost: Avokado med tonfiskröra


Lunch: Smoothie på jordgubbar, grädde, turkisk yoghurt, lite vatten och linfrön


Middag: Blir plockmat, håller på och fixar jalapeno poppers, chicken nuggets, grönsaker och vitlöksdipp.

Dom ska nu paneras och sen frysas igen...ska bli spännande att smaka på resultatet!

Nej nu ska jag sluta babbla, har massor att pyssla med!

Hoppas att ni får en toppenfredag :)

"Pita Gyros" Lchf style

Ett till Grekiskt recept, och det är otroligt smakrikt!

Börja med marinaden:

4-6 kycklingfileér
2 dl olivolja (gillar man inte olivolja funkar det med rapsolja också)
2-3 vitlöksklyftor
1/2 citron
1 msk sambal olek (ta chilisås om ni inte gillar sambal)
1 msk soja
2 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar

Salt, svartpeppar efter smak.

Vispa ihop alla ingredienser, skär kycklingen i strimlor och blanda med marinaden.
Låt stå ett par timmar.

"Pita-brödet"

4 ägg
1,25 dl färskost
1/2 dl fiberhusk

Sätt ugnen på 150 grader, vispa äggen poröst.
Tillsätt färskosten och fiberhusk och vispa ihop.
Bred ut halva smeten (eller 1/3) på en bakplåtspappersklädd plåt, forma som en tortilla.

Grädda i 10 minuter.

Gör likadant med resten av smeten, observera att den sväller och kan bli svår att forma så ett tips är att ha färdiga bitar av bakplåtspapper framme och förbereda alla på en gång.
Får du problem med att smeta ut dom så kan du lägga på ett inoljat bakplåtspapper och kavla ut dem.

Du kan nu fräsa på kycklingen, smaka av kryddningen när du är klar.

Värm "brödet" i micron en minut och fyll sedan med kyckling, grönsaker, ost och tzatziki.

Recept på tzatziki finns under det andra Grekiska receptet.
Rulla ihop och njut! :)

torsdag 26 januari 2012

Hej hopp!

Den här dagen har gått otroligt fort!
Är klar med dagens uppgifter och sitter nu i soffan som vanligt med en stor mugg te.

Dagens matintag:

Frukost: 1 kokt ägg, 1/2 avokado, skinkrullar

Lunch: Rester från igår, sallad med "gyros kyckling" och tzatziki

Middag: Plocktallrik med tonfiskröra, frökex m.m


Har inte hunnit idag men jag lovar att fixa receptet på "Pita Gyros" i morgon.

Ha en skön kväll alla rara :)

Suck hockeypuck!

Sitter och pluggar och det är verkligen så trist, föredrar faktist att jobba med mitt prov än att sitta och plugga...
Nåja ett kapitel kvar bara....Zzzz...

Dagens powerwalk blev hela 8 km, riktigt nöjd.

Vad hittar ni på idag? och hur går det för er med mat/motion osv?

Veckans viktnedgång!

-0,8 kg kilo sedan förra torsdagen (då jag stod still).

Minus är minus men på två veckor hade jag väntat mig mer.

Vet inte om det har med träningen eller mensen att göra.
Har googlat runt och det verkar vara många som är i samma sits som mig med mensen (4:e veckan).

Fick en vettig förklaring om utrensning, och jag håller tummarna att det är över snart iaf.

Skitsamma :) det går neråt iaf!

onsdag 25 januari 2012

Kvällens middag!

Nu när bildöverföringen funkar som den ska så får ni en bild på kvällens smaskiga middag!

Pitabrödet gjorde jag enligt receptet på pasta, formade det som en tortilla och gjorde den så tunn som jag kunde.
Innehållet är kyckling (med en hemlagad "gyros" marinad), riven ost, grönsaker och en hemlagad tzatziki.

Det påminde väldigt mycket om riktig gyros i smaken, och efter en tugga flyttades jag 11 år tillbaks i tiden och kom ihåg när jag åt min första gyros på ett halvsunkigt gatukök och drack billigt rödtjut i Grekland :)

Nu ska jag drömma vidare om Grekland i min sköna säng!

Sov gott alla rara! :)

Grekiskt igen!

Dagens matintag:

Frukost: 1 kokt ägg, paprika och 2 muggar kaffe med grädde
Lunch: Köttbullar med tillbehör från igår
Middag: En variant på "Pita Gyros" med kyckling, MUMS!

Tyvärr så strular min blogg och jag får inte in bilder från den mapp jag brukar ladda upp ifrån...

Lovar att försöka i morgon!

Promenaden idag blev 7 km i rask takt, kändes lagom idag.

Nu blir det soffan resten av kvällen och en stor mugg te :)
bild från google.


Onsdag redan?!

Veckorna går så himla fort, jag hänger inte med!

Idag händer inget roligare än vanligt, ska äta frukost och ta mig en rejäl powerwalk!

I morgon är det vägning igen, tjuvvägde mig i morse och visst det tickar neråt.
Dock inte så fort nu när jag ökat på motionen, men hellre en fast och fin kropp än att rasa i vikt och få en massa hängande hud!

Jag mäter fett & muskel % 1 gång i månaden för att ha koll, det är riktigt kul att se muskel-%:en öka :)

Vad hittar ni på idag?
Kram

tisdag 24 januari 2012

Inget att klaga på!

Jag har absolut inget att klaga på idag heller :)
Har fått min motion, ätit bra mat och har även hunnit med morgondagens plugg.

I morgon ska jag börja med mitt första praktiska prov som ska vara klart i slutet av veckan.
Det känns som om jag har rätt bra flyt på alla plan just nu.

Dagens lunch uteblev, så jag tryckte i mig ett kokt ägg innan jag började med middagen för att inte bli sådär jobbigt hungrig.

Middagen blev hemlagade köttbullar, gräddsås, broccolipuré, pressgurka och lite lingon.
Otroligt gott kan jag lova, och broccolipuré är minst lika gott som blomkålspuré så testa det om ni inte gjort det än!

Nu ska jag slappa resten av kvällen, det känns som om jag är värd det!

Vad åt ni för mat idag?

Plugg och massor med kaffe!

Började dagen med 1 kokt ägg och en balja med kaffe :)

Tog min powerwalk på morgonen eftersom det är skönt att kicka igång kroppen.
Det blev 8 km idag på högt tempo.

Frukosten blev en smarrig smoothie på jordgubbar, grädde, yoghurt, lite vatten och linfrön.

Är inte hungrig än så det blir nog ingen vettig lunch idag, kanske ett kokt ägg innan middagen.

Ha en skön fortsättning på dagen alla! :)

Pajkastning...

Jag börjar tröttna på att hela tiden behöva försvara mitt sätt att äta.
Jag gnäller inte på folk i min närhet som äter Mc.Donalds eller godis nångång men andra får påpeka vad Jag äter och hur fel det är?!

Jag säger inte att lågkolhydratkost funkar för alla, men folk som är emot lchf verkar tro att vi ökar på köttet och fettet i enorma mängder.

  • Jag har inte ökat på köttmängden jag äter
  • Jag varierar min kost med kött/fisk/kyckling/skaldjur
  • Jag vräker inte i mig fett, däremot skippar jag inte fettet som man gör när man äter tallriksmodellen
  • Jag orkar mer än tidigare, jag kan powerwalka/jogga 1 mil utan att dö på kuppen
  • Mitt blodsocker är jämnt = jämnare humör= trevligare typ :)
  • Jag har inget sötsug kvar alls, låter klyschigt men jag tänker inte ens på varken snabbmat eller godis längre.
  • Jag känner inte att jag missar något eller att jag skulle vara socialt avvikande ;)
  • Jag äter ingen "diet" jag har bara ändrat min livsstil!
  • Och sist men inte minst, jag prackar inte på andra mitt sätt att leva, så ni där ute som har åsikter om min kost, Håll det för er själva!
Man kan säga att jag tidigare romantiserade mat på ett annat sätt, jag planerade mer, såg framemot och längtade efter mat, godis, chips m.m.
Maten var som en snuttefilt när man var ledsen, en belöning när man var glad, en sysselsättning när man hade tråkigt osv.

Nu äter jag när jag är hungrig och inte annars, ganska skönt att slippa äta efter klockan :)

Sluttjatat, ni fattar vad jag menar...

måndag 23 januari 2012

En bra måndag!

Kan inte alls klaga på den här dagen, har fått massage, gjort dagens skoluppgift plus halva morgondagens.

Dagens mat:
Frukost: 2 kokta ägg
Lunch: rester
Middag: 1 avokado, hemlagad skagenröra, 1 kokt ägg.


Sen pinade jag mig på bandet, 10 km blev det idag, kan lova att jag är trött nu...

Nu blir det soffan och en stor mugg te :)

Ha en skön kväll alla!

Grekisk kyckling med tzatziki och tomatsallad

På begäran får ni här receptet på min souvlaki med kyckling :)

Marinad och kyckling:

4-5 kycklingfileér
1 pressad citron
1/2 dl olivolja
1 tsk flingsalt
Valfria kryddor, jag använde, oregano och svartpeppar

Dela kycklingfileérna så att dom är lagom tunna och fina, blanda ihop marinaden och häll över kycklingen.
Blanda ihop och låt stå i minst en timme, gärna i rumstemperatur.

Tzatziki:

4 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 gurka /1/2 om den är stor)
2 vitlöksklyftor
lite pressad citron
salt, svartpeppar

Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet och krama ur vätskan ordentligt, blanda med yoghurten.
Pressa i citron och vitlök, krydda efter smak.
Låt stå en stund innan servering så att smakerna hinner blandas.

Tomat & löksallad:

1 ask körsbärs tomater
1 rödlök
persilja
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 rapsolja
flingsalt och svartpeppar

Dela tomaterna på mitten, finhacka rödlöken, klipp i lite persilja.
Häll på oljan och vinägern och blanda ihop.
Krydda efter smak!
Smaklig måltid!

P.S Länka gärna tillbaks hit om ni delar recepten på min sida, tack!

Grekiskt!

Gårdagens middag blev grekiskt, en variant på Souvlaki.

Marinerad kycklingfilé med hemlagad tzatziki och en tomat & löksallad.

Det var väldigt gott kan jag lova!
Och man kan drömma sig bort till Grekland i varje tugga :)

Nu sippar jag på en mugg kaffe, ska strax klä på mig och åka på massage.
Sen har jag massor med plugg, plus ett teoretiskt delprov att fixa idag.

Vad gör ni en vanlig måndag?

söndag 22 januari 2012

Västerbottenpaj a´la lchf

Ingredienser:
1 dl pofiber
½ msk fiberhusk
½ dl vispgrädde
½ tsk bakpulver
1 ägg
75 g smör

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna ordentligt.
Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter även upp på kanterna.
Förgrädda ca 5-10 min i 200°


Fyllning:
3-4 dl riven västerbottenost
1 liten gul lök
3 dl grädde
3 ägg
salt, svartpeppar

Finhacka löken och fräs den tills den fått lite färg, fördela jämnt i botten på pajskalet.
Strö över osten, vispa sedan ihop stanningen och häll över osten.
Grädda i ca. 15-20 minuter ca.175 grader.


Ät och njut med valfria tillbehör!
Jag åt den med rödlök, creme fraiche och citron, många gillar sikrom/löjrom till!

Mysig middag!

Igår hade jag min lillasyster här och ville hitta på något kul, bjöd över grannarna och lagade en riktigt god middag som alla uppskattade :)

Helstekt Oxfilé med hemlagad rödvissås, vitlökssmör, blomkålspuré och bacon.

Drack ett supergott libanesiskt vin som jag fick till min födelsedag

Idag har jag bara slappat, kollat på film och tagit det piano!

Dagens matintag har varit:
Frukost: 2 st. fröknäcken med skinka och paprika
Lunch: Västerbottenpaj med creme fraiche, rödlök och citron.
Middag: Vet inte än

Om ni vill kan jag lägga ut receptet på pajen senare?

Nu ska jag fortsätta kika på film och knapra några mandlar :)

Ha en skön söndag alla!

Om ägg!

Eftersom jag fick däng för att jag är en dålig förebild som bara äter ägg så kan jag förklara lite bättre och mer ingående...

Ägg är världens bästa livsmedel, jag får i mig alla vitaminer förutom c-vitamin (och då äter jag lite gul paprika för att väga upp det).

Dessutom vet ni som läst min blogg (mer än förra veckans inlägg) att jag äter väldigt varierat, det var första gången som jag testade "ägg-deff-light" och jag mådde toppen.

Det jag kan poängtera till dig Laura är att jag har läst näringslära och har du mer synpunkter om ägg så tycker jag att du ska läsa DETTA först!

Återkommer med bilder på gårdagens middag senare, och nej det var inte ägg ;)

Kram på er!